The end, ende, fin, konyec, vége

Van, ahol nincs fűtés a moziban, máshol még néző sem nagyon akad

godollo.pngA többtermes, multiplex rendszerű mozik szaporodásával egyre rosszabb helyzetbe kerül a többi budapesti mozi, a vidéki filmszínházaknak pedig még ennél is nehezebb megtartaniuk már eddig is jócskán megfogyatkozott nézőközönségüket.
Így van ez a Pest megyében található huszonöt normál, valamint hat autós mozi esetében is. Az abonyi mozi üzemeltetői olyan nehéz helyzetbe kerültek - az elmúlt év veszteséges volt, télen pedig egyáltalán nem volt előadás hogy június 31-től kénytelenek bezárni a már amúgy is igen rossz állapotban lévő mozit. Valószínűleg lebontják az épületet, és parkolót létesítenek a helyén.
Más okból, de a nyári időszakra hasonló lépésre kényszerült a tápiószecsői, valamint a kókai Álomkép Filmszínház üzemeltetője, Horváth Sándor is. Mint elmondta: a két mozi csak úgy működtethető többé-kevésbé nyereségesen, hogy a nyári, melegebb időszakban bezárják, ugyanis ilyenkor nagyon megcsappan a nézőszám. Horváth Sándor szerint a megyei forgalmazók a nagy mozikat részesítik előnyben, és a kisebb településekre a jó filmek csak hónapos késéssel jutnak el. Ennek ellenére tavaly olyan filmekkel, mint a Godzilla, az Armageddon vagy a gyerekfilmek - a Mulan című Walt Disneyrajzfilm vagy az Eddie Murphy főszereplésével készült Dr. Dolittle —, mégis sikerült sok nézőt becsalogatniuk.
Horváth Sándor nemcsak ezt a két mozit üzemelteti, hanem rendszeres vetítéseket tart néhány megyei művelődési házban, így Bagón, Farmoson, Galgahévízen, Hévízgyörkön, Isaszegen, Nagykátán, Tápióbicskén, Tápiószentmártonban, Túrán és Zsámbokon is. Tapasztalatai szerint ezeken a településeken még nehezebb előadásokat rendezni.
A 90 éve folyamatosan működő nagykőrösi Arany János Filmszínház, mely az ország első mozijainak egyike,
szintén nehezen tartja fenn magát. A mozi a ’70-es években bemutatómozi volt premierfilmekkel, Pest megye központi mozijaként 540 filmszínház filmleosztását végezte. Ennek ellenére a ’90-es évekre itt is átalakultak a viszonyok, és idén januárban a dolgozókból alakult Arany-Film Bt. mentette meg a mozit a bezárástól. Az előadásokból azonban továbbra sem lehetne finanszírozni a költségeket - a termek kihasználtsága csak 15-20 százalékos -, így a mozi fő bevételi forrását az előcsarnokban rendezett vásárok adják.
Ennél valamivel jobban állnak az olyan nagyobb mozik, mint az érdi Mozaik vagy a váci Dunagyöngye. Ezekben
a mozikban - a főváros viszonylagos közelsége ellenére - az elmúlt években több telt házas előadás is volt. A Honfoglalás című magyar filmet a szervezett ifjúsági vetítésekkel együtt Vácon több mint hatezer gyerek látta, a Titanicnak pedig csaknem 5000 nézője volt. Tavaly összesen mintegy 60 ezer néző váltott jegyet a Dunagyöngye Filmszínházba. A folyamatos nézőszámcsökkenést nem lehet egyértelműen a multiplexek, így a
Váchoz legközelebb eső Duna Plaza számlájára írni, hiszen ennek 1996-os megnyitását követően, 1997-ben rekordmennyiségű néző látogatott el a váci moziba. A 7000 fölötti nézőszámot talán az magyarázhatja, hogy akkortájt újították fel a mozit: kicserélték a vetítővásznat, megemelték a nézőteret, és a már elavult hangrendszert is kicserélték. A gödöllői Casablanca Filmszínház látogatóinak száma is folyamatosan csökken, két éve még 33 százalékos volt a mozi átlagos kihasználtsága, idén ez a szám jóval alacsonyabb lesz. Ennek oka, hogy az előadások száma emelkedett - ami azonos nézőszám esetén jelentősen csökkenti a kihasználtságot. A nézőket különböző kedvezményekkel megpróbálják becsalogatni a moziba: a hétfői előadás csak 260 forintba kerül, a nyugdíjasok és a Gödöllői Nagycsaládosok Egyesülete tagjai pedig fél áron válthatnak jegyet minden vetítésre.
Ráckevén, az Ács Károly Művelődési Központ heti egy alkalommal art
filmklubot tart, melyre 400 forintért havi bérletet is lehet váltani. Az előadások, melyeken olyan filmek láthatók,
mint a Körhinta és a Hannibál tanár úr című Fábri Zoltán-filmek, vagy Jirzi Menzel filmje, a Sörgyári capriccio, általában a 150 fő befogadására képes színházterem harmadát megtöltik nézővel. Ez, ahhoz képest, hogy nem a legújabb, hollywoodi sikerfilmeket vetítik, elég jó eredménynek számít.

Hagen Péter

Népszabadság 1999 április